Jak na dlouhotrvající opálení

Drahé čtenářky, drazí čtenáři, pojďme se na malý moment zasnít. Představte si, že se zhlížíte v zrcadle a slunce vytváří zlatavé odlesky na vaší do bronzova zbarvené kůži. Povedlo se! Po hodinách a hodinách bloudění nejrůznějšími e-shopy a únavném studiu jedné odborné rady za druhou jste konečně našli ideální samoopalovací produkt (třeba právě u nás :-) a správně ho aplikovali. Vyrazíte do ulic, vystavit svůj svěží plážový look na odiv celému světu. Fantazie se však pomalu začne proměňovat. Opálení se ztrácí třikrát rychleji, než slibovaly příbalové informace, a na rukou, loktech i kolenou raší drobné vybledlé flíčky. Zoufale přemítáte, kde jen nastala chyba…

Žádné strachy! Než stávající přípravek vyhodíte nebo se rozhodnete svou samoopalovací rutinu kompletně překopat, posečkejte a přečtěte si náš článek. Společně vám dáme návody, jak na bezchybné, dlouhotrvající opálení. Stačí následovat pár jednoduchých zásad.

  1. Exfoliovat, exfoliovat, exfoliovat!

Exfoliace neboli peeling pleť zbavuje odumřelých buněk. Jedná se o efektivní, vysoce prospěšnou formu čištění pokožky, která by měla být součástí každého skin-care potažmo body-care rituálu. Klíčovou roli hraje i v procesu „samoopalování“. Důkladnou exfoliací, pokud možno 24 hodin před nanesením samoopalovacího produktu, si automaticky zakládáte na co nejlepší výsledek – vaše pleť bude regenerovaná, a tudíž výrazně schopnější fixovat na sebe přidaný pigment. Zkrátka – nač opalovat již odumřelé kožní buňky?

Pozor! Vždy rozlišujeme mezi produkty určenými pro obličejový peeling, tedy například pleťová tonika, a těmi uzpůsobenými pro peeling tělový.

  1. S hydratací nejdál dojdeš

Hydratovaná pokožka a dobře vypadající pokožka jsou takřka sestry, a sestrami zůstávají i pokud jde o vaši samoopalovací rutinu. Přirozeně sušší tělesné partie, jakými jsou právě ruce, chodidla, lokty nebo kolena, proto těsně před aplikací samoopalovacího přípravku natřete hydratačním krémem. Ten zajistí, že se opálení nepřichytí k suché, zrohovatělé pokožce a rozprostře se rovnoměrně.

Pravidelná hydratace bude rovněž alfou a omegou celé aftercare. Abyste výdrž své luxusní bronzové vizáže co nejvíce podpořili a pleť současně udržovali zdravou a svěží, hydratační krém radíme používat denně, nejlépe po sprše. Opálení vám díky tomu vydrží skutečně o pár dní déle krásné.

  1. Oholit, osušit, až pak opalovat

Tento krok ponechme v pomyslných závorkách – koneckonců ne každý je fanouškem celo-tělové depilace. Chceme pouze podotknout, že kůže zbavená chloupků je jakousi zárukou bezproblémové aplikace kosmetických přípravků, a těch samoopalovacích dvojnásob. Ať už hovoříme o kompletní depilaci, nebo prostém holení žiletkou, opět se obojí vyplatí provést nejméně 24 hodin před samoopalovacím procesem, aby pleť nezůstala iritovaná a póry měly dostatek času se uzavřít.

Pamatujte, jakmile samoopalovací produkt nanesete, alespoň den poté do jeho struktury nijak zvlášť nezasahujte, a to ani žiletkou – vaše oslnivé, rovnoměrné opálení by mohlo utrpět! I z tohoto důvodu doporučujeme jakékoli odstraňování chloupků vyřešit přednostně, obzvlášť, chystáte-li se do společnosti a přejete si, aby vaše pokožka byla depilovaná a zároveň se exoticky leskla.

Dále – abychom se vyvarovali vzniku nežádoucích skvrn, je vhodné se chvíli před užitím samoopalovacího krému či pěny osprchovat. Kůži tak zbavíme nečistot, ale také pozůstatků po deodorantech, pleťových olejích, parfémech a jiných přípravcích, které mohou negativně ovlivňovat kvalitu i životnost výsledného opálení. Pokožku poté jemně a pečlivě osušte, vybraná místa – jak jsme si vysvětlili výše – potřete hydratačním krémem, vyčkejte přibližně deset minut a máte zelenou! Samoopalovací rituál může započít! (více v článku Jak používat samoopalovací přípravky)

Malá rekapitulace: Pokožka připravená na „samoopálení“ je:

  • Exfoliovaná
  • Odlíčená
  • Čistá
  • Hydratovaná 
  1. Bez SPF ani krok!

Řekli jsme to už několikrát a řekneme to znovu – SPF (= sun protection factor) je zkrátka nutnost! Mnozí uživatelé samoopalovacích produktů žijí v mylné představě, že jsou před škodlivým UV zářením automaticky chráněni. Bohužel, tato zodpovědnost stále zůstává v rukou každého z nás. Proto s sebou vždy noste opalovací krém – čím vyšší bude jeho obranné číslo, tím lépe – a v průběhu dne se svědomitě mažte. V rámci péče o svoji zdravou pokožku se rovněž snažte vyhýbat přímé sluneční výhni. (více v článku Cesta ke zdravé pleti a důležitost SPF)

  1. Bazény, vířivky a horké sprchy

Je nám líto, čtete správně – chlorovaná či příliš horká voda si se samoopalovacími produkty jednoduše nerozumí. Pokožku totiž vysušuje a napomáhá procesu exfoliace, což v praxi znamená, že kožní buňky budou odumírat rychleji, a s nimi vaše luxusní zlatavé opálení. Neznamená to, že byste si tyto aktivity nemohli dopřát, jen si budete samoopalovací produkty muset natírat častěji. 

Náš recepis pro dlouhotrvající opálení zní: sprchy i vany jen vřelé a chloru se raději vyhněte. Hlavu ale nevěšte – na lehátku vám to bude slušet ze všech nejvíc! 

Tak co? Pomohli jsme? Pevně doufáme, že ano! Pamatujte, každé opálení dříve nebo později vybledne, a tak – začne-li se bronz měnit zpátky v nevýrazný alabastr dříve, než byste čekali – zkuste následovat tipy obsažené v dnešním článku a nanést druhou vrstvu. Vsadíme se, že prožijete fantazii, jakou si zasloužíte – tentokrát bez dramatických zvratů.   

 

Za Tým beautymanifesto.cz, Vojtěch Slíva